CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, February 7, 2009

CINTA ITU CINTA KITA (part 6)

Kelas bersurai. Amira dan Zurina sahaja hari ini. Rozie kurang sihat katanya.

 

“Mira.” Amira menoleh mendengar namanya dipanggil Yazid.

 

“Mira, apa kata kalau kita lunch atau dinner?” cadang Yazid. Amira masih diam. Dia memandang Zurina. Zurina hanya menjungkitkan bahunya.

 

“Ala Rina kan boleh balik sendiri.” Sahut Yazid lagi. Dia menanti penuh sabar. Akhirnya Amira mengangguk.

 

Yazid tersenyum gembira.

 

Disebuah restoran yang agak mewah menjadi destinasi Yazid dan Amira.

 

“You nak order apa?” Tanya Yazid.

 

“Jus epal je lah.” Pinta Amira.

 

“Jus epal dua.” Pinta Yazid kepada pelayan di restoran itu. Yazid cuba memegang tangan Amira. Namun pantas Amira menarik tangannya. Yazid mendengus.

 

Tiba-tiba mata Amira terpaku pada sepasang kekasih yang begitu mesra. Si perempuan memegang kepalanya sendiri seakan sedang pening dan si lelaki pula memapah si perempuan itu.

 

“Eh, perempuan itu macam kak Ana. Siapa lelaki kat sebelah kak Ana tu?” Amira berkata di dalam hati.

 

“So, macam mana dengan soalan I?” Tanya Yazid.

 

“Soalan? Soalan apa?” Amira kebingungan.

 

“Soalan tentang kita. You bersedia untuk jadi kekasih I?”

 

Tersentak Amira mendengar perkataan kekasih.

 

“I…. I…. Em…. I bagi jawapannya dua atau tiga hari lagi ok?”Amira terkejut dengan jawapannya sendiri.

 

“Apa yang aku cakap ni?” Amira mengufuk dirinya sendiri.

 

“Really? Okey, I tunggu jawapan you. I harap you tak kecewakan I.” kata Yazid penuh semangat.

 

“Yang kau ni macam cacing kepanasan ni kenapa? Lain macam je aku tengok.” Rafi bertanya.

 

“Lain macam? Tak adalah. Biasa je.” Dalih Shahrul.

 

Aku tau, kenapa kawan kita yang sorang ni macam diserang angau.” Tambah Malik.

 

“Orang tua-tua cakap, penyakit ni memang ada ubatnya.”

 

“Apa?”

 

“Ubatnya ada lima. Nak tau apa? C.I.N.T.A. Itulah ubatnya.” Terkekeh-kekeh Malik dan Rafi ketawa.

 

“Apa yang kau dua orang gelakkan? Cinta apanya?”Shahrul masih berdalih.

 

“Alah Rul, tak payahlah kau sembunyikan dari kita orang. Kami dah tau dah.” Ujar Malik. Rafi turut tersenyum.

 

“Tu, muka kau tu, dah jelas sangat yang kau tu ada feeling kat Miss Suzana kita tu.” Rafi berkata sambil diakhiri tawa penuh makna.

 

“Mana ada. Aku… Aku biasa je.”

 

“Tak payahlah risau Rul, buah hati kau tu tak ada apa-apa. Cuma tak sihat je.” Tambah Malik. Hati Shahrul sedikit lega mendengar kata-kata Malik tadi. Jadi tak lah dia begitu risau.

 

“Mira” Amira menoleh apabila namanya dipanggil Airil. Jantung Amira berdegup kencang. Terasa ingin sahaja dia berlari lebih laju daripada larian paginya. Airil kini berdiri di sebelah Amira.

 

“Ya. Ada apa?” Tanya Amira dalam gementar.

 

“Kita duduk kejap. Abang ada hal nak tanya ni.”

 

Mereka duduk di sebuah kerusi panjang. Amira hanya menanti dengan sabar dan melihat beberapa orang yang sedang jogging.

 

“Mira rapatkan dengan kak Suzana?” Tanya Airil.

 

Sebenarnya dia sendiri gentar untuk bertanya. Takut rancangannya tak menjadi. Amira tergamam. Serta merta peristiwa di restoran tempoh hari berlegar-legar di mindanya dan kata-kata Puan Salimah.

 

(Abang Airil yang hantar kak Ana kamu balik semalam.)

“Mira, Mira okey ke?” Tanya Airil.

 

“Mmm, okey. Mira okey. Kenapa bang?” mira mengesat peluh yang mengalir di lehernya dengan tuala kecilnya.

 

“Abang…. Abang sebenarnya.. Em… Nak minta tolong dengan Mira.”

 

“Tolong? Tolong apa?” Mira hairan.

 

“Sebenarnya abang nak tau kak Suzana tu dah ada yang berpunya ke belum? Ya lah, bukan apa, takut nanti kalau abang dekat dengan  dia, ada pulak yang marah.”

 

Terasa ingin terbeliak anak mata Amira. Jantungnya pula bagaikan baru diletupkan bom. Tergamam Amira seketika.

 

“Apa? Apa dia bang?” Amira seakan tak percaya.

 

Airil menceritakan tentang rancangannya untuk mendekati Suzana kerana dia rasakan Suzana adalah gadis yang sempurna di matanya dan kedua ibu bapa mereka memang saling mengenali antara satu sama lain. Airil mengucap syukur saat Amira bersedia membantunya. Saat kelibat Airil hilang daripada pandangan mata Amira. Empangan air matanya pecah dan tak tertahan lagi.

 

“Kak.” Kenapa tiba-tiba terbayang wajah Yazid, Suzana, Airil dan Haikal. “Tak mengapa. Demi kebahagiaan kak Ana, Mira rela kak.” Dalam sebak Amira melangkah tanpa arah dan dia membawa hati yang luka. Rupanya lelaki yang diidamkan selama ini menyukai insan lain.

 

“Ana, ni Mira datang.” Suzana menoleh, namun tangannya tetap menyiram tanaman Puan Salimah.

 

“Ni mak dengan ayah nak pergi jenguk si Mirul. Kamu betul ke dah sihat?” Tanya puan Salimah.

 

Suzana mengangguk dan tersenyum. Kelibat Amira kelihatan di sebelah Puan Salimah.

 

“Dah lah mak pergi dulu. Duduk rumah elok-elok. Ana, Mira, mak cik pergi dulu ya nak.”

 

“Baik mak cik.”

 

“Ayahnya, cepatlah. Amboi, mengalahkan Datuk!” omel Salimah apabila melihat suaminya yang segak.

 

“Hai, awak ni. Saya segak pun salah. Tak apa, nanti mana lah tahu, si Ana dengan Mirul ada calon mak baru kan.” Encik Syafik berjenaka. Puan Salimah membulatkan anak matanya. Mereka semua tergelak dengan adegan itu.

 

“Apa? Mira dah fikir masak-masak ke ni?” Suzana jelas kelihatan terkejut dengan apa yang baru didengarnya dari mulut Amira. Amira mengangguk dan tersenyum.

 

“Habis, macam mana dengan Airil? Dia yang Mira cinta dan suka. Bukan Yazid.” Suzana masih tak mengerti.

 

“Apa salahnya. Mira tengok dia benar-benar ikhlas dengan Mira selama ini. Dia tak pernah putus asa dan Mira rasa lebih baik Mira gapai yang pasti daripada yang kelam-kelam.” Jelas Amira. Suzana terdiam. Jika itu keputusan Amira, dia tak boleh berkata apa-apa.

 

Keputusan yang Amira buat siang tadi benar-benar memeranjatkan Suzana. Setahu dia, Amira begitu menyukai Airil. Tapi dalam sekelip mata sahaja Amira berubah fikiran. Tiba-tiba telefon bimbit Suzana berbunyi. “Nombor siapa pulak ni?”

 

Airil mematikan talian. Dia tersenyum senang.

 

“Ha, ni mesti telefon buah hati.” Sergah Shahrul.

 

“Eh, mana ada. Kawan je.” Dalih Airil.

 

“Ala bang. Shah tahu kalau telefon sambil senyum-senyum ni biasanya tengah angau.” Shahrul dan Airil berpandangan dan tertawa.

Wednesday, January 28, 2009

CINTA ITU CINTA KITA (part 5 )

“Mira! Cepatlah, kak Ana kamu ni dah lama tunggu.” Sahut Faridah kepada anaknya.

 

“Dia tu Ana, macam tu lah. Tak boleh tepat masa.” Omel Faridah. Suzana hanya tersenyum. Dia sudah lali dengan sikap Amira.

 

“Ha, dah siap. Along dengan angah mana ibu?” Tanya Amira.

 

“Mana lagi kalau bukan ke padang golf sana.”

 

“Oh. Jom kak, nanti lambat.”

 

“Kami pergi dulu mak cik.” Suzana meminta diri.

 

“Hati-hati Ana. Kirim salam dengan mak kamu ya. Lama rasanya tak ke sana. Padahal bukan jauh sangat.”

 

“InsyaAllah.” Sahut Suzana.

 

“Ye ke? Habis, apa keputusannya?” Suzana ghairah ingin tahu jawapan dari Amira.

 

“Belum tahu lagi sebenarnya. Semua orang belum tahu termasuk Yazid. Mira nak tengok kesungguhan dia yang sebenar.”

 

“Betul tu Mira. Jangan jadi macam akak.” Suara Suzana kian kendur, namun cuba diceriakan.

 

“Eh, maaf kak, Mira tak berniat nak…” Amira jadi serba salah.

 

“Tak apa. Dah lah, jom movie pun dah nak mula.” Mereka melangkah menuju ke panggung.

 

“So macam mana? Best tak kat sana?” Tanya Adif.

 

“Best? Best kerja? Boleh lah, tapi aku puas sebab semua dah selesai.” Airil menguap lagi.

 

“Kau tak cukup tidur ke malam tadi?” Tanya Adif.

 

“Tak ada lah. Sedara aku baru duduk rumah aku. Lama jugak tak jumpa. Sekali sembang sampai dua tiga pagi baru tidur.” Terbayang wajah Shahrul di mindanya. Adif hanya tersenyum. Tiba-tiba Kamala memasuki ruang pantri.

 

“Hai Airil. How are you? Don’t forget pukul 2.30 petang nanti kita semua ada meeting dengan big boss okey.” Kamala mengingatkan mereka. Adif dan Airil mengangguk serentak.

Suzana sedang menyemak proposer yang ingin dihantar kepada Encik Riduan sebentar lagi. Tiba-tiba telefon bimbitnya berbunyi. Dilihatnya paparan nama di skrin. Tergamam seketika walaupun nama dan nombor itu lama sudah dibuang tapi nombor itu tetap tak dapat dilupakan. Tidak lama kemudian, nada itu mati dengan sendirinya.

 

“Kalau tak ada apa lagi, saya minta diri dulu.” Suzana ingin berundur.

 

“Ya, silakan.” Encik Riduan terus membelek proposal di tangannya itu. Suzana menyemak jadualnya.

 

“Oh, meeting lagi sampai lunch. Cantik, terus lunch.” Suzana segera mengemas fail-failnya dan meninggalkan biliknya. Pintu bilik Shahrul diketuk Shahrul tersenyum menyambut kedatangan gadis itu.

 

“Shah, saya ada hal di luar. Maybe balik lepas lunch. Nanti proposal yang Encik Riduan tengah check tu, awak tolong bagi tau saya mana yang Encik Riduan tak puas hati.”

 

“Awak nak saya temankan awak ke?”

 

“Eh, tak apa. Saya boleh pergi sendiri.”

 

“Shah, you nak I buatkan you air ke? Air apa? Air panas ke?” Tiba-tiba Zura mencelah antara mereka berdua.

 

“Its ok. I tak nak minum.” Shahrul mengelak.

 

“Tak apalah, saya pergi dulu.”Suzana berlalu pergi.

 

“You sure tak nak air?” Tanya Zura lagi dengan penuh menggoda.

 

“Tak. Tak apa, I boleh ambil sendiri.” Shahrul berlalu pergi meninggalkan Zura keseorangan disitu.

 

Shahrul mencuci tangannya di sinki. Terbayang wajah ayu Suzana. Wajahnya bujur sirih, matanya seakan mata arab, tanpa perlu bedak atau lipstick tebal, dia sudah kelihatan begitu anggun. Tambahan lgi di sebalik tudungnya itu menyisip berjuta rahsia. Panjang manakah rambutnya. Shahrul tersenyum sendiri apabila mengingati malam itu. Panjang berjela ceritanya dengan Airil, tapi semuanya mengenai Suzana. Tapi nama itu belum lagi Airil ketahui. Sengaja ingin dirahsiakan.

 

“Baiklah Encik Zamri dan Encik Param. Terima kasih. Nice to meet you.”


”Welcome Miss Suzana.” Suzana tersenyum.

 

Suzana melihat jam tangannya. Dia mula mengatur langkah untuk menuju ke keretanya. Tiba-tiba langkahnya dihalang oleh seseorang. Suzana mencuba untuk ke kiri tetapi langkahnya dihalang lagi.

 

“Maaf encik. Saya nak lalu.”Suzana mencuba mengelak.

 

“Sayang, jangan buat I macam ni. I sangat rindukan you saying.” Rayu lelaki itu.

 

“Maaf encik, mungkin encik salah orang.” Suzana terus berlalu, namun tangan lelaki itu lebih pantas menyambar tangan Suzana.

 

“Sayang, dengar dulu penjelasan I”

 

“Haikal, lepaskan I. Lepaslah, I menjerit nanti Haikal.”Suzana mengugut dalam takut. Suzana meronta-ronta minta tangannya dilepaskan. Namun Haikal bertindak ganas. Mulut Suzana di tutup. Suzana sudah mula menggigit takut diapa-apakan. Dia tetap mencuba menolak tubuh itu sejauh mungkin tetapi gagal. Tiba-tiba tubuh Haikal terpelanting jauh. Suzana terkejut. Dihadapan matanya, dia melihat Haikal dibelasah oleh seorang lelaki.

 

“Aku nampak kau ganggu tuning aku lagi, aku akan pastikan kau tak akan selamat.” Ugut lelaki itu kepada Haikal.

 

Haikal terus hilang tak tahu kemana. Lelaki itu mendkati Suzana.

 

“Cik, cik tak apa-apa ke?”  Tanya lelaki itu.

 

“Suzana.” Suzana menoleh disaat namany dipanggil.

 

“Siapa lelaki tadi tu?” Tanya Airil.

 

“Bekas teman lelaki.”

 

“Dia nak apa?”

 

Suzana hanya menggelengkan kepalanya.

 

“Balik nanti biar abang hantar. Bahaya kalau dia follow Ana lagi.” Suzana hanya mengangguk lemah.

 

“Suzana janggal lah untuk panggil Airil ‘abang’. Lain je bunyinya.

CINTA ITU CINTA KITA (part 4)

Maria menjenguk keluar, dia melihat kereta anak tunggalnya itu memasuki perkaranagn banglonya itu.

 

“Assalamualaikum. Ibu sihat? Ayah man ibu?” Tanya Airil sambil membawa beg pakaiannya ke ruang tamu.

 

“Em… Ayah kamu tu, waktu begini mana ada di rumah. Tu ha, keluar dengan kawan-kawan dia. Macam mana kerja kamu? Dah selesai?” Tanya Maria.

 

“Dah ibu. Saya dengan Shah tinggal sini ke ibu?” Tanya Airil.

 

“Betul lah tu.” Jawab Maria.

 

“Baguslah. Lepas ni saya tak lah sorang-sorang. Ada jugak kawan. Ibu, saya naik dulu ya. Nak mandi, pastu nak rehat kejap.”

 

“Ye lah.”

 

Suzana menatap wajah bujuh sirihnya di hadapan cermin. Tiba-tiba suara itu menyapanya.

 

“Suzana, you tau tak pengganti Syamri? Handsome. Muka dia tu macam pelakon Korea.” Bersungguh Zura bercerita.

 

“Lagi, you tau, badan dia tegap. Dari wajah tampan dia tu, I yakin dia akan jatuh ke pelukan I.” Zura berkata dengan penuh yakin.

 

“Ye ke? Siapa nama dia?” Tanya Suzana acuh tak acuh.

 

“Nama dia Encik Shahrul bin Tarmizi. Kalau you tengok pun, pasti you cair punya.” Zura seperti diserang angau.

 

“I pergi dulu lah.” Suzana meminta diri. Rasanya sudah tidak tahan dia di dalam toilet tu lama-lama.

 

“Lah, cepatnya. Tak apalah, nanti you jumpa my hero tu, you cakap kat dia I Love You daripada I okey.” Kata Zura dengan melentikkan tubuhnya. Suzana terasa ingin tergelak namun di tahan.

 

“InsyaAllah.” Suzana berlalu. “Meluat betul.” Suzana membetul-betulkan tudungnya.

 

Tiba-tiba namanya di panggil. Suzana menoleh.

 

“Eh! Encik Riduan.”

“So, macam mana meeting tadi?”

 

“Kita berjaya Encik Riduan.” Kata Suzana.

 

“Good job. Ni Suzana. Awak dah kenal dengan partner awak tu?”

 

Suzana menggeleng.

 

“Orangnya ini macam.” Suzana tergelak melihat aksi Encik Riduan yang menunjukkan ibu jarinya. Shahrul yang sedang berjalan menuju ke biliknya terkejut apabila namanya di panggil. Shahrul menoleh.

 

“Mari saya kenalkan. Ini dia partner awak. Shahrul, ini Suzana. Suzana, ini Shahrul. Saya berharap kamu berdua boleh bekerjasama. Okey lah, saya ada hal. Saya pergi dulu.” Kelibat itu menghilang daripada pandangan mata.

 

“Manis sungguh gadis ini bertudung. Sesuai benar dengan kulit wajahnya dan menampakkan keayuan seorang gadis Melayu.”

 

“Saya Shah….”

 

“Shahrul bin Tarmizi.” Pintas Suzana.

 

“Awak tahu nama penuh saya?”

 

“Semua orang dah cerita pasal awak. Mana taknya aya dah tahu.” Suzana berkata lalu berjalan menuju ke biliknya namun langkahnya terhenti. Shahrul tersenyum.

 

“What is you name?” Walaupun nama itu sudah dihafal, sengaja ingin mendengar lagi.

 

“Suzana Syafik.” Suzana berlalu.