CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, January 28, 2009

CINTA ITU CINTA KITA (part 5 )

“Mira! Cepatlah, kak Ana kamu ni dah lama tunggu.” Sahut Faridah kepada anaknya.

 

“Dia tu Ana, macam tu lah. Tak boleh tepat masa.” Omel Faridah. Suzana hanya tersenyum. Dia sudah lali dengan sikap Amira.

 

“Ha, dah siap. Along dengan angah mana ibu?” Tanya Amira.

 

“Mana lagi kalau bukan ke padang golf sana.”

 

“Oh. Jom kak, nanti lambat.”

 

“Kami pergi dulu mak cik.” Suzana meminta diri.

 

“Hati-hati Ana. Kirim salam dengan mak kamu ya. Lama rasanya tak ke sana. Padahal bukan jauh sangat.”

 

“InsyaAllah.” Sahut Suzana.

 

“Ye ke? Habis, apa keputusannya?” Suzana ghairah ingin tahu jawapan dari Amira.

 

“Belum tahu lagi sebenarnya. Semua orang belum tahu termasuk Yazid. Mira nak tengok kesungguhan dia yang sebenar.”

 

“Betul tu Mira. Jangan jadi macam akak.” Suara Suzana kian kendur, namun cuba diceriakan.

 

“Eh, maaf kak, Mira tak berniat nak…” Amira jadi serba salah.

 

“Tak apa. Dah lah, jom movie pun dah nak mula.” Mereka melangkah menuju ke panggung.

 

“So macam mana? Best tak kat sana?” Tanya Adif.

 

“Best? Best kerja? Boleh lah, tapi aku puas sebab semua dah selesai.” Airil menguap lagi.

 

“Kau tak cukup tidur ke malam tadi?” Tanya Adif.

 

“Tak ada lah. Sedara aku baru duduk rumah aku. Lama jugak tak jumpa. Sekali sembang sampai dua tiga pagi baru tidur.” Terbayang wajah Shahrul di mindanya. Adif hanya tersenyum. Tiba-tiba Kamala memasuki ruang pantri.

 

“Hai Airil. How are you? Don’t forget pukul 2.30 petang nanti kita semua ada meeting dengan big boss okey.” Kamala mengingatkan mereka. Adif dan Airil mengangguk serentak.

Suzana sedang menyemak proposer yang ingin dihantar kepada Encik Riduan sebentar lagi. Tiba-tiba telefon bimbitnya berbunyi. Dilihatnya paparan nama di skrin. Tergamam seketika walaupun nama dan nombor itu lama sudah dibuang tapi nombor itu tetap tak dapat dilupakan. Tidak lama kemudian, nada itu mati dengan sendirinya.

 

“Kalau tak ada apa lagi, saya minta diri dulu.” Suzana ingin berundur.

 

“Ya, silakan.” Encik Riduan terus membelek proposal di tangannya itu. Suzana menyemak jadualnya.

 

“Oh, meeting lagi sampai lunch. Cantik, terus lunch.” Suzana segera mengemas fail-failnya dan meninggalkan biliknya. Pintu bilik Shahrul diketuk Shahrul tersenyum menyambut kedatangan gadis itu.

 

“Shah, saya ada hal di luar. Maybe balik lepas lunch. Nanti proposal yang Encik Riduan tengah check tu, awak tolong bagi tau saya mana yang Encik Riduan tak puas hati.”

 

“Awak nak saya temankan awak ke?”

 

“Eh, tak apa. Saya boleh pergi sendiri.”

 

“Shah, you nak I buatkan you air ke? Air apa? Air panas ke?” Tiba-tiba Zura mencelah antara mereka berdua.

 

“Its ok. I tak nak minum.” Shahrul mengelak.

 

“Tak apalah, saya pergi dulu.”Suzana berlalu pergi.

 

“You sure tak nak air?” Tanya Zura lagi dengan penuh menggoda.

 

“Tak. Tak apa, I boleh ambil sendiri.” Shahrul berlalu pergi meninggalkan Zura keseorangan disitu.

 

Shahrul mencuci tangannya di sinki. Terbayang wajah ayu Suzana. Wajahnya bujur sirih, matanya seakan mata arab, tanpa perlu bedak atau lipstick tebal, dia sudah kelihatan begitu anggun. Tambahan lgi di sebalik tudungnya itu menyisip berjuta rahsia. Panjang manakah rambutnya. Shahrul tersenyum sendiri apabila mengingati malam itu. Panjang berjela ceritanya dengan Airil, tapi semuanya mengenai Suzana. Tapi nama itu belum lagi Airil ketahui. Sengaja ingin dirahsiakan.

 

“Baiklah Encik Zamri dan Encik Param. Terima kasih. Nice to meet you.”


”Welcome Miss Suzana.” Suzana tersenyum.

 

Suzana melihat jam tangannya. Dia mula mengatur langkah untuk menuju ke keretanya. Tiba-tiba langkahnya dihalang oleh seseorang. Suzana mencuba untuk ke kiri tetapi langkahnya dihalang lagi.

 

“Maaf encik. Saya nak lalu.”Suzana mencuba mengelak.

 

“Sayang, jangan buat I macam ni. I sangat rindukan you saying.” Rayu lelaki itu.

 

“Maaf encik, mungkin encik salah orang.” Suzana terus berlalu, namun tangan lelaki itu lebih pantas menyambar tangan Suzana.

 

“Sayang, dengar dulu penjelasan I”

 

“Haikal, lepaskan I. Lepaslah, I menjerit nanti Haikal.”Suzana mengugut dalam takut. Suzana meronta-ronta minta tangannya dilepaskan. Namun Haikal bertindak ganas. Mulut Suzana di tutup. Suzana sudah mula menggigit takut diapa-apakan. Dia tetap mencuba menolak tubuh itu sejauh mungkin tetapi gagal. Tiba-tiba tubuh Haikal terpelanting jauh. Suzana terkejut. Dihadapan matanya, dia melihat Haikal dibelasah oleh seorang lelaki.

 

“Aku nampak kau ganggu tuning aku lagi, aku akan pastikan kau tak akan selamat.” Ugut lelaki itu kepada Haikal.

 

Haikal terus hilang tak tahu kemana. Lelaki itu mendkati Suzana.

 

“Cik, cik tak apa-apa ke?”  Tanya lelaki itu.

 

“Suzana.” Suzana menoleh disaat namany dipanggil.

 

“Siapa lelaki tadi tu?” Tanya Airil.

 

“Bekas teman lelaki.”

 

“Dia nak apa?”

 

Suzana hanya menggelengkan kepalanya.

 

“Balik nanti biar abang hantar. Bahaya kalau dia follow Ana lagi.” Suzana hanya mengangguk lemah.

 

“Suzana janggal lah untuk panggil Airil ‘abang’. Lain je bunyinya.

CINTA ITU CINTA KITA (part 4)

Maria menjenguk keluar, dia melihat kereta anak tunggalnya itu memasuki perkaranagn banglonya itu.

 

“Assalamualaikum. Ibu sihat? Ayah man ibu?” Tanya Airil sambil membawa beg pakaiannya ke ruang tamu.

 

“Em… Ayah kamu tu, waktu begini mana ada di rumah. Tu ha, keluar dengan kawan-kawan dia. Macam mana kerja kamu? Dah selesai?” Tanya Maria.

 

“Dah ibu. Saya dengan Shah tinggal sini ke ibu?” Tanya Airil.

 

“Betul lah tu.” Jawab Maria.

 

“Baguslah. Lepas ni saya tak lah sorang-sorang. Ada jugak kawan. Ibu, saya naik dulu ya. Nak mandi, pastu nak rehat kejap.”

 

“Ye lah.”

 

Suzana menatap wajah bujuh sirihnya di hadapan cermin. Tiba-tiba suara itu menyapanya.

 

“Suzana, you tau tak pengganti Syamri? Handsome. Muka dia tu macam pelakon Korea.” Bersungguh Zura bercerita.

 

“Lagi, you tau, badan dia tegap. Dari wajah tampan dia tu, I yakin dia akan jatuh ke pelukan I.” Zura berkata dengan penuh yakin.

 

“Ye ke? Siapa nama dia?” Tanya Suzana acuh tak acuh.

 

“Nama dia Encik Shahrul bin Tarmizi. Kalau you tengok pun, pasti you cair punya.” Zura seperti diserang angau.

 

“I pergi dulu lah.” Suzana meminta diri. Rasanya sudah tidak tahan dia di dalam toilet tu lama-lama.

 

“Lah, cepatnya. Tak apalah, nanti you jumpa my hero tu, you cakap kat dia I Love You daripada I okey.” Kata Zura dengan melentikkan tubuhnya. Suzana terasa ingin tergelak namun di tahan.

 

“InsyaAllah.” Suzana berlalu. “Meluat betul.” Suzana membetul-betulkan tudungnya.

 

Tiba-tiba namanya di panggil. Suzana menoleh.

 

“Eh! Encik Riduan.”

“So, macam mana meeting tadi?”

 

“Kita berjaya Encik Riduan.” Kata Suzana.

 

“Good job. Ni Suzana. Awak dah kenal dengan partner awak tu?”

 

Suzana menggeleng.

 

“Orangnya ini macam.” Suzana tergelak melihat aksi Encik Riduan yang menunjukkan ibu jarinya. Shahrul yang sedang berjalan menuju ke biliknya terkejut apabila namanya di panggil. Shahrul menoleh.

 

“Mari saya kenalkan. Ini dia partner awak. Shahrul, ini Suzana. Suzana, ini Shahrul. Saya berharap kamu berdua boleh bekerjasama. Okey lah, saya ada hal. Saya pergi dulu.” Kelibat itu menghilang daripada pandangan mata.

 

“Manis sungguh gadis ini bertudung. Sesuai benar dengan kulit wajahnya dan menampakkan keayuan seorang gadis Melayu.”

 

“Saya Shah….”

 

“Shahrul bin Tarmizi.” Pintas Suzana.

 

“Awak tahu nama penuh saya?”

 

“Semua orang dah cerita pasal awak. Mana taknya aya dah tahu.” Suzana berkata lalu berjalan menuju ke biliknya namun langkahnya terhenti. Shahrul tersenyum.

 

“What is you name?” Walaupun nama itu sudah dihafal, sengaja ingin mendengar lagi.

 

“Suzana Syafik.” Suzana berlalu.

Tuesday, January 13, 2009

CINTA ITU CINTA KITA (part 3)

"Shah.. Shah tak tidur lagi?"


"Belum mak long. Tak taulah kenapa mata ni tak nak lelap pulak."


"Biasalah tempat baru. Kamu mula kerja kat sini bila."


"Besok mak long."


"Dah lah tu. Pergi tidur. Nanti lambat pulak." Nasihat Maria.


"Mak long, abang Airil mana? Tak nampak pun dua tiga hari ni."


"Dia outstation ke Perak."


Memang sukar untuk lelap matanya.


"Ya, mungkin tempat baru." Desis hatinya.


Namun ada satu hal yang membuat dia terbayang-bayang pada seorang gadis yang hampir berlanggar dengannya di sebuah restoran dua hari lalu dan dia yakin gadis di restoran itu gadis yang sama di dalam kereta kelmarin.


Semenjak itu, bayangan gadis itu sering mengganggunya. Memang semenjak orang tua Shahrul meninggal dalam satu kemalangan jalan raya, dia menyambung pelejaran ke United Kingdom.


"Mak ayah, Ana pergi dulu ya."Suzana meminta diri.


"Saya balik dulu mak cik, pak cik. Terima kasih."Mira turut meminta diri.


"Assalamualaikum."


"Waalaikumsalam."


"Saya rasa macam hari ni saya tak balik tengah hari sebab meeting banyak sangat."


"Ye lah bang. Tapi, jangan lupa waktu makan tu kena makan. Jangan tak makan pulak.. Faham ayahnya." omel Salimah.


"Faham emaknya. Abang pergi dulu. Dah lambat ni." Salimah mengiringi suaminya dengan lambaian.


Kereta Suzana berhenti di hadapan rumah Amira.


"Akak tak nak singgah dulu?" tanya Amira.


"Tak pe lah Mira, akak takut jem pulak nanti."


"Ok, bye."


"Bye"


Suzana menghidupkan enjin keretanya dan meluncur laju.


Shahrul yang sedang membuka pintu pagar terhenti kerana khusyuk memerhatikan sebuah kereta yang lalu dihadapannya tadi.


"Dia? Mira?" Shahrul kebingungan.


Shahrul meletakkan keretanya di tempat letak kereta. Hari ini adalah hari pertama dia bekerja di tempat baru. Sebelum ini dia ditempatkan di Pulau Pinang.


Semua berjalan dengan lancar setelah diletakkan di sebuah pejabat sebagai partner seorang pekerja kesayanagn Encik Riduan.


"Zura, ini dia partner Suzana yang kita tunggu. Boleh awak kenalkan pada semua staf?" arah Encik Riduan.


"Baik Encik Riduan."


Zura memperkenalkan Shahrul kepada semua staf di Decoration Holding Company.


"Yang ni Malik, ini Hajar, yang ni Rafi dan ini Farhan."


"Mana partner I tu? I nampak pun." tanya Shahrul.


"Partner? Oh, you punya partner pergi jumpa client. Maybe after lunch dia balik office. Kenapa? Dah tak sabar ke? Tak pe, kalau dia tak ada, I kan ada." Zura berlalu dengan lenggok yang manja.


"Kawan, hati-hati sikit dengan dia." Rafi berdiri di sebelah Shahrul. Shahrul tak mengerti.


Suzana memandang sekilas kearah jam keretanya. "Em, dah waktu lunch, terus lunch je lah. Lagipun, Hajar dengan Zeti dah tunggu. Suzana mematikan enjin keretanya. Tanpa berlengah terus melangkah. Saat mata Suzana sedang melilau mencari Hajar dengan Zeti, terasa tubuhnya dirempuh seserang.


"Aduh." Suzana menoleh.


"Maaf cik, saya... sa.. saya..." tersekat-sekat suara itu.


"Tak apa." Suzana berlalu pergi.


"Woi, kenapa ni? Lain macam saja." tegur Malik.


"Jom, Rafi dah tunggu kita."


Shahrul memandang sekujur tubuh itu hingga hilang daripada pandangan.


Rafi dan Malik menikmati makanan masing-masing.


"Kau ni kenapa Shah? Terkenang kat buah hati ke?" tanya Rafi.


"Buah hati? Wah, ni mesti anak mami ni, tak pun anak nana kan?" sampuk Malik. Shahrul tersenyum.


"Tak adalah."Shahrul mula berlagak tenang. Padahal hatinya bergoncang kencang.


"Siap dia."


"You ni Amira binti Rozali ke?" tanya seoranggadis kepada Amira. Amira terkejut.


"Ya, ada apa?" tanya Amira.


"Aku buat salah ke?" bisik Amira dalam hati.


"Ni ada kad untuk awak." kata gadis itu sambil menyerahkan sekeping kad kepada Amira. Amira menyambutnya.


"Siapa yang bagi?" tanya Amira dalam kebingungan. Gadis itu hanya mengangkat bahunya dan berlalu pergi.


"Wah, bestnya jadi kau Mira. Setiap hari mesti ada saja peminat yang hantar kad, tak pun bunga." Rozie begitu teruja.


"A'ah la. Lelaki ni tak putus asa kan Zie." tambah Zurina.


"Ah, ni mesti si Yazidlah ni. Tak penat ke dia setiap hari hantar kad setiap hari? Aku pulak yang rimas."


Tiba-tiba bagai terdengar suara Suzana di cuping telinganya.
(Kalau akak jadi Mira, akak akan kejar yang pasti dari yang kelam-kelam). Kad itu dibaca lalu Amira membuat keputusan.